Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Τι είναι γλυκαιμικός δείκτης

Γλυκαιμικός δείκτης είναι το εργαλείο που δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα ένα τρόφιμο.

Γενικά όσο πιο γρήγορα και απότομα αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα τόσο πιο γρήγορα πέφτει με αποτέλεσμα να νιώθουμε πείνα και να τρώμε ξανά.

Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικο δείκτη είναι αμυλούχες και πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες όπως ζάχαρη, γάλα, μέλι και φρούτα.

Τα όσπρια, τα ακατέργαστα προϊόντα σίτου έχουν χαμηλό δείκτη με αποτέλεσμα μετά την κατανάλωση τους να αργεί να επέλθει το αίσθημα της πείνας. Μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα όσπρια στις σαλάτες, σούπες ή πιάτα με κρέας για να τα κάνουμε πιο χορταστικά χωρίς να προσθέτουμε έξτρα λίπη.

Τα τρόφιμα που έχουν περισσότερο λίπος, τα πλήρες έναντι των ελαφρών, έχουν χαμηλότερο ΓΔ. Γι ' αυτό και όταν καταναλώνουμε προϊόντα light μπορεί να βρεθούμε να καταναλώνουμε περισσότερη ποσότητα από ότι αν καταναλώναμε το αντίστοιχο πλήρες.

Όσο πιο ώριμα τα φρούτα, τόσο πιο υψηλό ΓΔ έχουν.

Προτιμούμε τα τρόφιμα μας να είναι όσο το δυνατό πιο ακατέργαστα.

Το λεμόνι στο φαγητό κατεβάζει το ΓΔ.

Έρευνες έδειξαν ότι όσοι καταναλώνουν τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ έχουν μεγαλύτερη επιτυχία να ρίξουν το βάρος τους και να το διατηρήσουν.



Πηγές: Vita.gr
            Kryfokamari.blogspot.com

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου