Η σημασία της μερίδας

Βρίσκω ότι το να ελέγχουμε την ποιότητα του φαγητού μας είναι κρίσιμο για τη διατροφή μας. Αλλά παίζει μεγάλο ρόλο και η ποσότητα του φαγητού μας, η ποσότητα της μερίδας στο πιάτο μας.


Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει να τρώμε υπερβολικά μεγάλες μερίδες, με βάση τις μερίδες που σερβίρονται στα εστιατόρια. Δεν ξέρω γιατί τα εστιατόρια σερβίρουν τόσο μεγάλες μερίδες. Ίσως να είναι και ο τρόπος τους να ευχαριστήσουν τους πελάτες τους. Ίσως να πιστεύουν ότι πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι. Η αλήθεια είναι ότι το φαγητό πλέον σερβίρεται σε πιατέλες και όχι πιάτα.

Ίσως και να μας ευχαριστεί να έχουμε πολύ φαγητό μπροστά μας αλλά επειδή καταλήγουμε να το τρώμε αυτό μας κάνει κακό.

Τι πρέπει να κάνουμε

Εμείς πρέπει να αρχίσουμε να γυρίζουμε πίσω στη κανονική μερίδα. Την ποσότητα φαγητού που πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Για τις γυναίκες το πιάτο τους πρέπει να έχει άπαχη πρωτεΐνη ίση με τη παλάμη τους (χωρίς τα δάχτυλα) και αν είστε άντρας τότε μπορείτε να φάτε άπαχη πρωτεΐνη ίση με δύο παλάμες.   

Επιπλέον το πιάτο πρέπει να περιέχει 2 φούχτες λαχανικά ψητά και άψητα καθώς επίσης και 1 φούχτα υδατάνθρακες (ψωμί ολικής αλέσεως, μακαρόνια ολικής αλέσεως ή ρύζι).

Στο εστιατόριο

Όπως είπα και πιο πάνω στα εστιατόρια σερβίρονται πολύ μεγάλες ποσότητες. Καλό θα ήταν μόλις πάρουμε το πιάτο μας να αποφασίζουμε σύμφωνα με τις παλάμες μας την ποσότητα που θα φάμε, και να αφαιρούμε το υπόλοιπο. Όπου είναι δυνατό μπορούμε να ζητούμε και μισή μερίδα.